Informasjon om forsøk uten orden- og atferdskarakter
Haugaland videregående skole, sammen med flere andre skoler i Rogaland fylkeskommune, har for skoleårene 2017-19 søkt Utdanningsdirektoratet om å være med i et forsøk uten orden- og atferdskarakterer. I dette informasjonsskrivet vil vi beskrive bakgrunnen for søknaden og hvorfor vi ønsker å delta i forsøket.
Bakgrunn for søknaden I forskrift til opplæringslova § 3 – 5 heter det:
”Vurdering i orden og i atferd er knytt til i hvilken grad eleven opptrer i tråd med ordensreglementet. Grunnlaget for vurdering i ORDEN er knytt til om eleven er førebudd til opplæringa, og korleis arbeidsvanane og arbeidsinnsatsen til eleven er.
Grunnlaget for vurdering i ÅTFERD er knytt til korleis eleven oppfører seg overfor medelevar, lærarar og andre tilsette i og utanfor opplæringa.
I vurderinga i orden og i åtferd skal det takast omsyn til føresetnadene eleven har. Fråvær kan føre til nedsett karakter i anten orden eller i åtferd.”
Hva som er kjennetegn på god orden og atferd slås ikke fast i forskriftene. Mens den øvrige informasjonen på vitnemålet / kompetansebeviset har en objektiv, sammenlignbar kilde, enten det gjelder elevens fagkompetanse eller fravær, bygger ikke karakteren i orden og atferd på samme måte på konkrete kjennetegn, og kan derfor bli satt på et mer subjektivt grunnlag.
Vi er usikre på om disse karakterene gir et korrekt bilde av elevers menneskelige kvaliteter og personlighet. De er heller ikke konstruert for å hjelpe eleven til å lære mer, synliggjøre elevens kompetanse eller brukes som grunnlag for en tilpasset opplæring – de kan bare «trekke» ned.
De aller fleste elever oppfører seg helt fint overfor lærere og medelever, ikke fordi reglene påbyr dem å gjøre det, men fordi de har lyst. Et skolesamfunn som følger normer om å ta hensyn til hverandre, er et bedre samfunn – for alle. En viktig del av modningen hos våre elever er å oppdage hvordan holdninger til andre reflekteres som holdninger til seg selv. Dette hemmes i dag av skolesystemets ønske om disiplin og strømlinjeforming via en karakterstyrt tilnærming.
Haugaland vgs ønsker å få lov til å bry seg mer i form av personlig involvering, relasjonsbygging og mindre i form av byråkratisk vurdering. Vi ønsker i en slik sammenheng å prøve ut om det som er vanlig praksis ellers i samfunnet når det gjelder vurdering av personers skikkethet/egnethet for en studieplass eller et jobbforhold også kan gjelde innen videregående opplæring og i tillegg ha en positiv innvirkning på læringsmiljøet og elevenes sosialisering.
Et vitnemål eller et kompetansebevis med fagkarakterer og opplysninger om fravær fra opplæringen, må etter vår mening være tilstrekkelig i en slik sammenheng. Ønsker man ytterligere og spesifikke opplysninger, vil et intervju / en samtale være både mest relevant og pålitelig. Skolens lærere vil også kunne benyttes som referansesjekk.
Med dette som utgangspunkt ønsker vi å gjennomføre et forsøk hvor anmerkninger med påfølgende karaktersetting erstattes av pedagogisk veiledning. Skolereglementet skal fortsatt legges til grunn for beskrivelse og håndtering av episoder/situasjoner som bryter med reglene for trygghet og sikkerhet (eks. mobbing, tyveri, vold, rus, og lignende).
Skolen vil informere bedriftene om forsøket.
Elevene vil få en merknad på vitnemålene sine, der det framgår at de har vært med i et forsøk. Dersom en elev ønsker å reservere seg fra å være med i forsøket, må en melde det skriftlig til sin avdelingsleder. Dersom noen har spørsmål, kan en ta kontakt med undertegnede for nærmere avklaring.